Атентаторите от Анкара са свързани с „Ислямска държава“

Details

Кървавият терористичен акт в Анкара миналата събота е извършен от атентаторите-самоубийци Юнус Емре Алагьоз и Омер Дениз Дюндар.

Нападателите са разпознати по ДНК, намерена на мястото на атаката. Според полицията единият от заподозрените е брат на мъжа, извършил атаката в турския град Суруч през юли.

Според турските разследващи взривните устройства и при двата атентата, в Анкара и в Суруч, са идентични. Те са приготвени на тротилова основа и снабдени с поразяващи елементи – метални сачми.

Според турските власти и двамата са свързани с „Ислямска държава“.

Както разказва бащата на другия терорист, Омер Дениз Дюндар, неговият син също е ходил в Сирия два пъти. През 2013 и 2015 г., като е оставал там за по няколко месеца. Дюндар два пъти е задържан от турските власти, но е освобождаван.

Още в деня на ужасяващия инцидент, който е най-кървавата атака на територията на Турция, разследващите в турската столица се натъкнаха на съобщение в Twitter, което предупреждава за възможност за голямо клане.

В Турция арестуваха студент, който в социалната мрежа Twitter предупреди за планирания самоубийствен атентат в Анкара, отнел живота на десетки участници в протеста.

Задържаният е на 23 години Озан С., студент в Анадолския университет.

Междувременно бе съобщено, че броят на жертвите е достигнал 99 души.

Междувременно съдът в Турция забрани на медиите в страната да отразяват разследването на атентата в турската столица Анкара.