Атентатите в Брюксел

Details

Пирони са били сложени в експлозивите, взривени тази сутрин на брюкселското летище „Завентем“, за да се нанесат повече и по-тежки наранявания на жертвите.

Хората имат счупвания, натъртвания и разкъсвания, които са получени от острите метални остриета в бомбите на двамата камикадзе.

13 души са откарани в тази болница и петима от тях са с много тежки наранявания.

34 души загинаха, а над 200 са ранени, над 50 тежко при три взрива днес в белгийската столица.

Около 8 часа тази сутрин двама камикадзета се взривиха в препълнената зала за заминаващи пътници на летището.

Те са били в близост до гишетата за чекиране на „Бруселс ерлайнс“ и на „Американ ерлайнс“. Свидетели твърдят, че една от експлозиите е станала непосредствено до банкомат, като на чакащите на опашката мъж и жена са били откъснати крайниците от взрива.

Мъжете, чиято снимка от камерите за наблюдение в залата беше разпространена от полицията, са облечени в еднакви дрехи. Те носят ръкавица на лявата си ръка, в която според разследващите са се намирали детонаторите на бомбите. Третият мъж от снимката се издирва от властите.

90 минути след взривовете на летището трети камикадзе се е взривил във влакчето на метрото, когато то е напускало станция „Малбек“.

Тя се намира на около 300 метра от централната сграда на Европейската комисия и Съветът на ЕС, където се провеждат срещните на европейските лидери.

20 души намериха смъртта си в метрото, над 106 са ранени, 17 от тях са в критично състояние.

Потвърдено е откриването на трета бомба на терминала на летището, както и автомат „Калашников“. Предполага се, че става дума за колана с експлозиви, за чието откриване беше съобщено по-рано. Автоматът трябвало да бъде използван, ако се получи засечка с бомбите.

14 са жертвите на летището, над 80 души са ранени. Сред пострадалите са шестима полицаи, които очевидно са били в близост до атентаторите, един от униформените е с опасност за живота.

Полицията провежда операция в най-големия квартал в Брюксел „Скарбеек“, а на границата с Франция и с Холандия се поверяват всички автомобили, напускащи Белгия.

Основната версия е, че атентатите са извършени от клетка на „Ислямска държава“, различна от тази на Салах Абдеслам. Последният терорист от Париж беше арестуван в петък в Брюксел.

Правителството повиши до максималното четвърто ниво терористичната заплаха в Брюксел.

В Белгия е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

“Ислямска държава” пое отговорност за атентатите.