Аз съм добре от теб

Details

В глухи култура, наричайки някого звукизъм е равносилно на наречеш някого расист.

Звукизъм е неприемливо, тъй като сексизъм, расизъм, възрастовата дискриминация, както и други форми на фанатизъм.

Много Глухите българите изпитват предразсъдъци и дискриминация, защото на техните различия от не-глухите мнозинството.

Голяма част от тази дискриминация произтича от незнание или лекомислие. Голяма част от него е институционална, системен, и / или в нагласите.

Нищо не е приемливо.

Звукизъм може да се види в два основни аспекта.

Един от тях е предположението или убеждението, че хората, които са глухи трябва да се насърчава (или дори принудени) да станат толкова много като не-глухи хора.

Другият е да се предположи, контрол върху глухи хора, за да ги лишавам от власт; отнемам пълномощия, чрез вземане на решения за тяхното език (ци), тяхното образование, услугите, които те ще трябва, и така нататък, с ограничен или никакъв вход от Г / глухи лице и Глухи общност.

Вторият аспект на звукизъм – т.е. изземването контрола върху глухите хора – Чуващи и тежкочуващите имат огромен контрол над живота на.

Например, не-глухите или тежкочуващите хора вземат решенията за избор на език „глухи хора.“ , образователни възможности, предоставянето на услуги, такива като преводач услуги, заетост, както и други аспекти на ежедневния живот глух човек с ограничен или никакъв вход от Г / глухи лице и общността на глухите.

Важно е да се добави, че хората, които сами са Г / глухи, оглушал, или с увреден слух могат да проявяват звукизъм тенденции, също.

Те може да са интернализирани звукизъм предположения, че ги бомбардират всеки ден от живота си.

Хората, които са направени, за да се чувствам по-малък, защото на тяхната глухота могат да намерят единственият начин те могат да се чувстват добре за себе си, е да се обърнеш и да потискат или омаловажаване на други Г / глухи хора.