Майкрософт Кинект подава ръка на глухите

Инженерите от Академията на науките на Китай разработиха система на базата на Microsoft Kinect, която в реално време превежда китайския език на жестовете в написан текст.

Работата е съвместен проект между Microsoft Research Asia и Института за изчислителни технологии при Академията на науките на КНР. Разработчиците твърдят, че новата система е помощ в общуването между обикновените хора и тези, които имат увреден слух.

„Надяваме се, че разработката ще помогне във всекидневния живот за взаимодействието с различни хора и ще облекчи комуникационния процес на хората с ограничени възможности“, казва инженерът Жуобин Ву от Microsoft Research.

Езикът на жестовете не просто е огледало на разговорния език, той има собствена граматична структура, която може да се отличава от реалния език. По тази причина, за да се усвои езикът на жестовете, е необходимо да се разбират неговата структура и правила. За хората, които никога не са имали допир с жестомимичния език, неговото разбиране е подобно на изучаването на нов език. Именно затова новата система представлява нещо като посредник в процеса на общуване.

Разработчиците твърдят, че сега много глухи хора не владеят езика на жестовете, още по-малко са тези с нормален слух, които могат да го използват. Затова подобни разработки са от полза и за двете страни.

Шотландската компания Techabling също прави подобна разработка, която използва не само Kinect, а всяка уебкамера и специален софтуер, включително камери на мобилни телефони и таблети. Разработката обаче още не е завършена.

„Основната цел се заключава в премахването на пропастта между обикновените и глухите хора“, казва операционният директор на Technabling Жак-Ив Силвиа.

В шотландската компания твърдят, че ядрото на тяхната технология ще бъде безплатно и достъпно в изходните кодове.

Източник: Юли 2013. Microsoft Kinect подава ръка на глухите. iNEWS. 23 Юли 2013.

http://inews.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)