21 спортисти в неравностойно положение с награди за постижения

21 спортисти в неравностойно положение получиха отличия от община Пловдив за постиженията си през отиващата си 2014 г. Атлетите с увреждания се състезават в различни дисциплини и завоюваха призови позиции в национални и европейски първенства у нас и в Европа. Наградите бяха раздадени на Бала на спортиста, който по традиция се провежда в навечерието на коледно-новогодишните празници.

Деветима атлети от наградените спортисти в неравностойно положение са състезатели на Обединен спортен клуб на сляпо-глухите „Марица“. Те се представиха блестящо на Втория европейски фестивал на сляпо-глухите. Спортната проява се проведе през месец септември в Пловдив и Стара Загора и събра под егидата си няколко европейски първенства за хора в неравностойно положение.

Незрящият Димитър Стоянов завоюва две първи места – в дисциплините тласкане на гюле и мятане на диск, на европейското първенство по лека атлетика в Стара Загора.
Иванчо Христов се класира първи в спортното ходене и на 60м гладко бягане.
Милко Кючуков зае 3-то място в 60м гладко бягане, 2-ро място в състезанието по дартс, и 1-во място на европейското по шахмат.
Отличия получиха и състезателите от същия спортен клуб – Кирил Дамянов /боулинг и канадска борба/, Илия Кърпаров /дартс и 60м гладко бягане/, Събка Димитрова /дълъг скок, 60м гладко бягане, тласкане на гюле/, Димка Дамянова /мятане на диск/, треньорите на състезатели с увреждания Тодорка Тодорова и Деян Славов.

Отличия получиха състезателите и на Спортния клуб на глухите – Пловдив. Боряна Георгиева Топчиева завоюва 2-ро място отборно и 5-то място при двойки-жени на ЕП по бадминтон за хора с увреден слух в Женева. На същото състезание Никола Тянков зае 2-ро място отборно и 3-то място за двойки-мъже. Треньорът на състезателка

© ПОТВ

та Боряна Топчиева – Анета Янева от НСА-София също бе наградена.

Добри постижения през 2014-та постигнаха и атлетите от Спортен клуб на инвалида „Траки“. Антон Пусков се класира 5-ти на открития шампионат по вдигане на тежести на Унгария и трети – на държавно първенство по вдигане на тежести в Бургас. Йордан Митев пък участва в 8 турнира по тенис на маса през годината и завоюва пет първи, две втори и едно трето място в състезанията. На параолимпийските състезания по спортна стрелба във Варна Милен Димитров зае призовото 1-во място. Седем 1-ви позиции и една втора завоюва Румяна Милева в надпреварата по хвърляне на диск и тласкане на гюле, тенис на маса, плуване, бадминтон. Състезателката Лидия Августинова се класира втора на плуване бруст и трета – на плуване гръб на държавното ни първенство, а Борис Костадинов зае трето място при мъжете на държавното първенство по тенис на маса.

Този документ е част от проекта „Гласът на ощетените”, който се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност се носи от Сдружение „Медии с човешко лице” и при никакви обстоятелства не може да се приеме, че този документ отразява официалното становище на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и на Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България.. 

  Още за Програмата в www.ngogrants.bg.

Leave a Reply

  • (will not be published)