Съюзът на глухите иска жестовият език да бъде признат за официален

Те настояват жестомимичния преводач да се изравни като заплащане с този на преводача

Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България. Това заяви зам.-председателят на съюза Николай Нинов, цитиран от БТА.

„Признаването на жестовия език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания”, допълни Нинов.

От Съюзът на глухите в България, който през 2014 г. отбелязва 80 години от създаването си, очакват с такава промяна професията на жестомимичния преводач да се изравни като заплащане и статус с този на преводача.

Съюзът има издаден нов речник на жестовия език, който съдържа 5000 жеста за думи със съответните граматически правила за използване.

Няма точна статистика колко са хората с увреждане на слуха в България. Официално членове на Съюза на глухите са 6500 души, но според организацията в страната има над 10-12 000 души с по-висока степен на увреждане на слуха и близо 250 000 хора с някаква степен на увреждане на слуха.

Източник: Юли 2014. Езикът на жестовете да стане официален, настоява Съюзът на глухите в България.http://novanews.bg/. 14 Юли 2014

http://novanews.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)