Съюзът на глухите: Жестовият език да бъде признат за официален

Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ). Това каза зам.-председателят на съюза Николай Нинов на пресконференция в БТА по повод на 80-годишнината от създаването на СГБ, цитиран от „Дарик“.

Признаването на жестовия език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждане, допълни той.

От Съюза на глухите очакват с такава промяна професията на жестомимичния преводач да се изравни като заплащане и статус с тази на преводача.

Съюзът има издаден нов речник на жестовия език, който съдържа 5000 жеста за думи със съответните граматически правила за използване. Новият речник е разработван повече от 10 години от екип специалисти, каза Миряна Мошевa – координатор на националния методически и консултативен център по проблемите на жестомимичния език към СГБ.

От съюза коментираха, че хората все още трудно приемат новия речник, макар преди издаването му да са били ползвани едва 700 жеста.

Няма точна статистика колко са хората с увреждане на слуха в България. Официално членовете на Съюза на глухите са 6500, но според организацията в страната има над 10-12 000 души с по-висока степен на увреждане на слуха и близо 250 000 хора с някаква степен на увреждане на слуха.

В специализираните предприятия „Тих труд” работят около 500 души, като преди 1989 година те са били 5000, информира Мая Георгиева – член на Управителния съвет на СГБ. Работещите в момента са заети предимно в шивашката индустрия.

Над 100 души са успели да си намерят работа по схемата „Съпричастност” на програмата „Човешки ресурси”, съобщи Георгиева, която е работила по проекта, приключил през май. По схемата са създадени два центъра за подпомагане на хората при намиране на работа – в София и в Пловдив.
Източник: Юли 2014. Съюзът на глухите: Жестовият език да бъде признат за официален. 24Часа. 15 Юли 2014

http://www.24chasa.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)