Родители на глухи деца съдят 2 министерства заради кохлеарни импланти

Родители на глухи деца водят съдебна битка срещу Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Днес беше заседанието в Административния съд – София-град по делото срещу решение от т.г. на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), постановено във връзка с жалба на родители на деца с кохлеарни импланти.

Делото е образувано по жалбите на МЗ, МТСП и на родителите, които обжалват решението на Комисията за защита от дискриминация. В него се казва следното: “чрез бездействието си, изразяващо се в неосигуряване на нормативен и административен механизъм във връзка с подсигуряването на ремонта и поддръжката на кохлеарните импланти с изтекли гаранционни срокове, министрите на здравеопазването и на социалната политика са нарушили чл. 10 и чл. 11 от Закона за защита от дискриминация”.

КЗД е предписала на двамата отговорни министри единствено в едногодишен срок да предприемат необходимите действия, за да може да се осигури от държавата ремонтът и поддръжката на кохлеарните импланти. Сега адвокатите на двете министерства и засегнатите родители обжалват решението на комисията и продължават битката си в съда.

“Проблемът е, че тези импланти са много скъпи – струват около 30 000 лв. НЗОК плаща само веднъж операцията и поставянето на апарата, но те се повреждат, има и консумативи по тях, които също са скъпи. За възрастните българи, които са глухи, МТСП покрива необходимите батерии и ремонти по устройствата, а за децата това не се прави. Родителите са принудени да плащат между 5000 лв. и 15 000 лв., за да може апаратите да работят и децата им да не бъдат отново глухи. Става дума за 40-50 деца, които са с поставени кохлеарни импланти. Ако отново станат нечуващи заради повреда на устройството, те се връщат назад в развитието си, а това води до тежки психични, емоционални и социални проблеми както за децата, така и за техните родители”, обясни казуса д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, чиито адвокати водят делото.
Маргарита Благоева

Източник: Септември 2013.Родители на глухи деца съдят 2 министерства заради кохлеарни импланти. БЛИЦ здраве. 18 Септември 2013.

http://www.blitz.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)