Изхвърлят на улицата организация в помощ на слепи и глухи

Националната асоциация на сляпо-глухите със седалище в Пловдив, която помага на стотици хора с увреждания, може да остане без сграда.

За това сигнализира на редакционния ни мейл blog@barekov.com председателят на организацията Димитър Парапунов.

Той разказа, че Асоциацията има сключен 10-годишен договор с община Пловдив за наем, който изтича на 31-ви август тази година. В организацията са силно притеснени, че ще останат без материална база, защото от местната власт са ги предупредили, че договорът изтича и че сградата трябва да бъде освободена, за да се използва като детска ясла.

Димитър Парапунов твърди, че когато са наели сградата, тя е била в окаяно състояние – помещенията са били полуразрушени и негодни за употреба.

След като се нанася там, Асоцицията влага над 100 000 лева за ремонт и започва да развива най-различни дейности, които са в помощ на хората със зрителни и слухови проблеми.

НАСГБ се занимава с издирване, организиране и подпомагане на сляпо-глухи лица от цялата страна. Към момента в нея членуват 620 сляпо-глухи лица, от тях 50 с тотална сляпо-глухота – нито чуват, нито говорят, нито виждат, а останалите са с тежки зрителни и слухови увреждания.

Всички те ежегодно посещават националния център за рехабилитация на сляпо-глухи „Хелън Келър” към организацията, за да може да получат тъй необходимите им рехабилитационни и социални услуги за тяхната интеграция в обществото, разказва Папарунов.

Той изтъква и че НАСГБ е единствената национално представителна организация на хора с увреждания.

Сградата е в центъра на града и е достъпно място и лесно за придвижване на идващите от цялата страна хора с увреждания.

От организацията са провели срещи с представители на общината, които са ги уверили, че ще им предоставят други подходящи помещения. Парапанов обаче е силно притеснен, че от администрацията на кмета ще им дадат по-малко място, защото твърдят, че организацията почти не използва единия етаж от сградата.

Той поясни, че помещенията, които евентуално ще им бъдат представени, задължително трябва да са жилищни, тъй като в тях ще продължат да бъдат настанявани лица с големи слухови и зрителни увреждания от цялата страна по време на няколкоседмичното им обучение и рехабилитация.

Все още от администрацията обаче не са дали категоричен отговор дали ще бъдат дадени подобни помещения.

Нещо повече, на 19 юли в НАСБГ е получено писмо от зам.-кмета по общинска собственост инж. Димитър Кацарски, с което биват предупредени да напуснат сградата до 01 септември 2013 година, тъй като се противопоставя на по-нататъшното продължаване на договора за наем.

Преди това – искането им, отправено към кмета на Пловдив Иван Тотев, той да бъде продължен безсрочно с предложение за решение на Общински съвет, остава глас в пустиня.

Към момента Кацарски е уверил Асоциацията, че ще бъде сключено допълнително споразумение към договора за наем и организацията няма да бъде премествана.

Засега. Въпреки това притесненията за бъдещето й остават. От НАСБГ са сигнализирали за проблема отговорните лица в общината, но са силно притеснени, защото повечето от тях са вече в отпуск, а след приключването на август, приключва и договорът за наем.

Източник: Aвгуст 2013. Изхвърлят на улицата организация в помощ на слепи и глухи. BNEWS. 6 Aвгуст 2013.

http://www.bnews.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)