Избраха 10-те най-изявени млади личности на България

Международната младежка камара (Junior Chamber International – JCI)връчи първите годишни награди Най-изявените млади личности (The Outstanding Young Persons – TOYP) на България. Десетте отличени бяха избрани измежду над 70 номинирани за титлата.

В категория „Бизнес, икономика и/или предприемачество“ отличен е Георги Държанлиев, създател на pravatami.bg. За  „Политически, правни и/или държавни въпроси“ наградата получи Мая Донева от Община Варна, която се ангажира и с доброволчески инициативи. За „Културно постижение“ бе отличен Димитър Косев, диригент и пианист.

В „Морално лидерство и/или защита на околната среда“ победител е Свилен Чешмеджиев от „Българско дружество за защита на птиците”. Кристалин Чавдаров, автор на инициативата „Аз мога тук и сега” и „Поход на вдъхновителите” грабна приза в категория „Принос към децата, световния мир и/или човешките права“. Тук награда получи и Станислав Георгиев, социален работник от Русе.

София Калинова бе отличена за „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ за инициативи в помощ на глухите. В „Наука и/или технологично развитие“ наградата бе присъдена на Теньо Попминчев, доктор на науките по Експериментална физика за патента му за настолен рентгенов лазер.

Лидия Василева и Мила Ангелова получиха приза за „Личностно развитие и/или постижение”. Лидия защитава инициативи за достъпна околна среда за хора в инвалидни колички, а Мила, която е с генетично заболяване, е доброволец в Карин дом във Варна и ежедневно помага на деца с тежки заболявания и техните близки.

Всички наградени вече са номинирани за световния формат на проекта на JCI – TOYP. Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през ноември в Каназава, Япония.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на JCI. От 2015 г. вече са и в България.

Източник: Май 2015. Избраха 10-те най-изявени млади личности на България. www.economic.bg. 28. Май 2015.

http://www.economic.bg/

 

Leave a Reply

  • (will not be published)