Езикът на жестовете да стане официален, настоява Съюзът на глухите в България

Съюзът е издал и нов речник с 5000 жеста

Жестомимичният език, на който разговарят хората с увреждане на слуха, да бъде признат за официален у нас, а професията на жестомимичния преводач да бъде приравнена като заплащане и статус с тази на другите преводачи, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ).

Признаването на жестомимичния език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, е заявил зам.-председателят на СГБ Николай Нинов на пресконференция в БТА по повод 80-годишнината от създаването на съюза.

По случай годишнината СГБ е издал нов жестомичен речник с 5000 жеста. За сравнение старият речник на СГБ съдържа само 700 жеста. Издаден е и речник за жестове на православната религия. Новият речник е разработван повече от 10 години от екип от специалисти, казва Миряна Мошева, координатор на националния методически и консултативен център по проблемите на жестомимичния език към СГБ.

Няма точна статистика колко са хората с увреждане на слуха в България. Официално членовете на СГБ са 6500, но според организацията в страната има над 10-12 хиляди души с по-висока степен на увреждане на слуха и близо 250 хиляди хора с някаква степен на увреждане на слуха.

В специализираните предприятия „Тих труд“ работят около 500 души, като преди 1989 година те са били 5000, информира Мая Георгиева – член на Управителния съвет на СГБ. Работещите в момента са заети предимно в шивашката индустрия. Над 100 души са успели да си намерят работа по схемата „Съпричастност“ на програмата „Човешки ресурси“, съобщи Георгиева, която е работила по проекта, приключил през май.

По схемата са създадени два центъра в София и в Пловдив за подпомагане на хората при намиране на работа.

Източник: Юли 2014. Езикът на жестовете да стане официален, настоява Съюзът на глухите в България.http://inews.bg/. 14 Юли 2014

http://inews.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)