Далматинците често се раждат глухи.

Любителите на кучета по света, и по специално на далматинци, са силно загрижени от сериозен проблем, който напоследък става все по-чест. Става дума за глухотата. Все повече далматинци се раждат глухи, алармират и по телевизионния канал „Анимал планет“. А проблемът се състои в това, че стопаните харесват дадено куче, но след като разберат, че то не може да чува, се отказват от него. Малко семейства са склонни да задържат „дефектен“ любимец. В повечето случаи горкото животно е натирено от дома. В САЩ има специална организация, която се грижи и прибира в пансион глухите далматинци. Всеки един разполага със собствена стая, в която има легло и кът за хранене. Дресьори и специалисти пък се грижат ежедневно за кучетата. След време много от тези животни намират стопани.

Най-интересното в случая е, че глухите далматинци по нищо не се отличават от своите нормални събратя. За разлика от хората, които трудно общуват в подобни случаи, кучетата се разбират чудесно както със себеподобните, така и с всеки представител на човешкия свят. Те лаят, играят и въобще се държат абсолютно нормално. Ако човек не знае, че някое от тези същества има проблем със слуха, то въобще няма и да заподозре за глухотата му.

Специалистите предупреждават стопаните да не хулят без вина кучето си. Много хора смятат, че далматинецът им е невероятно тъп, тъй като не разбира какво се иска от него. В този случай обикновено се оказва, че животното има проблеми със слуха. Вместо да се прогонва от дома, то трябва да бъде научено да контактува. А това не е никак трудно, нужно е само търпение.

Източник: Август 2000. Далматинците често се раждат глухи. СЕГА. 19 Август 2000.
http://www.segabg.com/

Leave a Reply

  • (will not be published)