Глухоняма майка: Взеха ми детенцето

Глухонямата Миглена не спира да плаче за детенцето си
Глухоняма майка не може да види детето си в продължение на половин година, след като разбира, че испански съд е отнел родителските й права.
Хиляди пролети сълзи и една разбита майчина душа. Това е резултатът от на пръв поглед красивия любовен романс на глухонямата Миглена и избраника й, испанеца Иван Медина. Празнината в сърцето на Миглена от Варна расте, докато шансът да види тригодишното си детенце Марио намалява с всеки изминал час. Неволята праща глухонямото момиче на най-страшната одисея – битката на една майка да си върне отнетото дете. От лятото на миналата година Миглена не знае къде е детенцето й, като потресена научава, че испанският съд й е отнел родителските права.
До трагичната развръзка се стига по осеяния с прекрасни намерения път на щастливата любов. Всичко започва като красива приказка. В края на 2010 г. Миглена отива на гости в Испания. Там тя се запознава и е запленена от Иван Медина. Двамата се влюбват от пръв поглед, като за любовта им няма пречки. Въпреки че Миглена е глухоняма, те си комуникират с речници, жестове и интернет преводачи. Младата двойка заживява заедно и в края на 2011 г. е споходена от най-голямото щастие – ражда се синът им Марио. Хилядите молби на Меги обаче младото семейство да отиде на гости в България срещат сериозен отпор. Иван заблуждава глухонямата майка, че детето на този етап няма как да напусне Испания, и я изпраща с прегръдки и целувки, за да види уж за малко роднините си. Докато Меги щастлива показва снимки и се хвали с прекрасното си дете и мъжа си на всички близки, наяве блесва двойната игра на лукавия баща.

Иван Медина с Марио, за които не се знае къде са

С едната си ръка той пише по скайп колко много я обича и му липсва, а с другата попълва молбата за отнемането на родителските права на наивната майка. Така се стига до фаталния месец октомври, в който Меги получава призовка от испанския съд, че временно е лишена от правата над детето си и че срещу нея се водят дела, заведени от Медина. В отчаянието си измамената майка тръгва да търси детето си сама. Без да може да чува и да говори, тя пристига в Мадрид и успява да стигне до адреса, на който са живели. Там няма никой, а от детската градина срещу блока малкият Марио е отписан. Без да знае испански, Миглена някак си успява да подаде жалба до съда и така да отложи насрочената за делото дата. Без пари и подслон съкрушената майка е принудена да се върне в България. Няма никаква идея какво да стори и кой може да й помогне. Изпада в депресия и плаче по цял ден за детенцето си. Тук обаче съдбата се намесва точно навреме. Българката София Николаева, която от години е адвокат в Мадрид, научава за трагичната история и поема случая напълно безвъзмездно. Пред „България Днес“ тя заяви, че нейният екип ще направи всичко възможно, за да се пребори с тази неправда. По думите на адвоката случаят е изключително сложен.

Адвокат Николаева, която поема трагичния случай

„Най-просто казано, бащата е отишъл в съда и най-безцеремонно е заявил, че Миглена е напуснала семейството, изоставила е детето, а после, видите ли, е заплашвала да го отвлече“, коментира потресеният юрист. При това положение съдът няма какво друго да направи, освен временно да отнеме правата на Миглена, тъй като според законите на Испания съществува реална опасност детето да бъде отвлечено. „Това, разбира се, е абсурдно, тъй като Медина много умело се е възползвал от неравностойното положение на Миглена и я е въвел в заблуждение“, разсъди Николаева. Точно това ще се опитат да докажат в съда и екипът от специалисти. „Имаме записи от техни разговори, от които се вижда как той я увещава, че я обича, че много му липсва, но да не бърза да се прибира, тъй като търсел по-хубаво жилище за тях тримата“, допълни тя. До няколко дни Миглена трябва да замине за Испания и заедно с адвокат Николаева да започнат най-тежката битка в живота й.

Има надежда
„Най-важното нещо в случая е щастието на детето, а то зависи от това дали то ще бъде с майка си или не“, категорична бе адвокат Николаева. Тя е убедена, че на това трябва да обърне внимание съдът, а не на произхода или физическото състояние на родителите. Тя допълни, че вече се търси работа и квартира за Миглена в Мадрид, което ще спомогне за благоприятния изход и спечелването на родителските права.

Източник: Февруари 2015. Глухоняма майка: Взеха ми детенцето. www.bgdnes.bg. 6. Февруари. 2015.

http://www.bgdnes.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)