Глухи шофьори на протест пред Транспортна болница

Глухи шофьори обсадиха вчера Транспортната болница с плакати „Не сме негодни“, „Ние сме отлични шофьори“.

Причина за спонтанния протест бе отказът на специализираната комисия в здравното заведение да продължи шофьорските книжки на водачите. Повечето от тях са с дългогодишен стаж зад волана и нямат нито едно нарушение.

„Това е абсурдно, ние не сме различни“, обясни с жестове Християн Пейков, който има и свидетелство за управление на МПС от Испания. В ролята на преводач на протестиращите влезе Спаска Джангозова, организационен секретар на организацията на глухите в Пловдив и Пазарджик. „Направила съм проверка, никъде в страната няма такива случаи. Единствено в Пловдив слагат печат негоден“, обясни Джангозова. Редом с протестиращите бе и независимата депутатка и лидер на ЕНП Мария Капон. Преди дни именно тя алармира за проблема и сезира Комисията по дискриминация. Капон настоя още Инспекторатът към здравното министерство да направи проверка в болницата. „Навсякъде в света тези хора, които имат много развита сетивност, получават свидетелства. Автомобилът ги прави независими“, подчерта Капон, която отиде на среща с главния лекар на болницата д-р Пламена Първанова.

„Изнервени сме, не можем да работим, не можем да си возим децата. За да дойда дотук, трябваше да взема такси. Трябва да водя със себе си и преводач“, обясни на жестов език Иван Бургов. Той показа шофьорска книжка от САЩ. В аналогична ситуация е и Сергей Гайдунов от Русия, който в родината си получил свидетелство, но тук отказали да му го продължат.

От здравното заведение обясниха, че не са подновили книжките на шофьорите със 100 процента загуба на слуха. „Заключенията на лекарите не са лично отношение или дискриминация към хората с намален слух“, категорични са от спецкомисията. Оттам уточниха, че решението може да се обжалва пред транспортната лекарска експертна комисия в столицата.

Източник: Май 2009. Глухи шофьори на протест пред Транспортна болница. ТРУД. 25 Май 2009.

http://www.trud.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)