Глухите в България срещу дискриминацията

Искат закон,който ще помогне да се интегрират по-лесно

Хората с увреден слух масово са обект на дискриминация в България, каза журналистът Иван Бургов и призна, че се чувства „затворен“. Комуникацията на глухите в България е много трудна. Нямаме никакъв достъп до редица услуги, а най-лошо е, когато трябва да потърсим спешна помощ. Телефон 112 у нас не е пригоден за хора, които не чуват, каза още Иван Бургов и описа как в Америка за телефон 911 има направено специално приложение.

Работодатели също трудно наемат хора, които не чуват.
Стефан Стефанов, който също е глух, разказа, че от години не може да си намери работа. А за да издържа себе си и жена си, която не вижда, се налага да продава сувенири по заведенията.

От години настояваме да има един жестов език, чрез който да можем всички да говорим и да се разбираме, но това не се получава, допълни Стефанов и разказа как за децата с увреден слух образованието е много трудно. Има само няколко училища у нас, в които дори не се преподава както трябва.

Иван Бургов и Стефан Стефанов разказаха и за предстоящата в България „Седмица на глухите“, която започва на 18 септември.
В предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR, ви срещаме и с Борис Бъндев, който се занимава с кино, но изцяло на доброволен принцип превежда. Научава жестов език и помага на нечуващите, тъй като родителите му имат този проблем.

 

Източник: Септември. Глухите в България срещу дискриминацията. 15 Септември 2017.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)