Глухите в България скочиха за правата си

Жестомимичният език да стане официален за България поискаха те

Жестомимичният език да стане официален за България поискаха от Съюз на глухите в Пловдив. Те се позоваха на решение на ООН той да стане национален език. Това съобщиха от БСП – Пловдив. Това означава във ведомства и институции да има жестомимични преводачи.
От съюза поискаха от депутата Захари Геориев, който се е ангажирал с техните проблеми, да се застъпи и за каузата на жестомимичния език. Захари Георгиев обеща да се запознае по-задълбочено с материята. Във връзка с възможността за изпращане на SMS-и на спешния номер 112 той съобщи, че законопроектът му среща съпротива главно от страна на мобилните оператори.

От Спешния център на 112 вече са приели поправките и дори ги доразвиват, поясни пловдивският депутат. „В България има над 200 000 хора с говорни и слухови увреждания. Те трябва да имат достъп до спешна помощ в случай на нужда“, категоричен е Георгиев.

Според статистиката на съюза, безработицата сред тях е голяма, като 9 от 10 младежи с такъв проблем нямат работа. Те страдат и от дискриминация. Тяхната надежда е в позицията на вицепремиерът Бобева, която заяви, че предприятия на хора с увреждания ще бъдат подпомагани с обществени поръчки. Промените в ЗОП минаха на първо четене и действително дават възможност за стимулиране, обясни Захари Георгиев.

Източник: Октомври 2013. Глухите в България скочиха за правата си. www.blitz.bg. 20.Октомври 2013.

http://www.blitz.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)