Бърза помощ и полицията остават „глухи” за изпаднали в беда глухонеми

Глухонемите и хората с нарушен слух са напълно безпомощни в случаи, когато животът им е застрашен. Заради своето увреждане, те не могат да се обърнат към Бърза помощ, пожарната или полицията по конвенционалния начин.

Същевременно телефон 112 няма система, чрез която да получава сигнали за помощ чрез текстови съобщения. SMS-ите са единственият начин на гражданите с такива увреждания да комуникират и потърсят помощ от отговорните органи. За това алармира депутатът от ДПС Петя Раева.

По нейните думи в кризисна ситуация тези хора могат да разчитат само на близките си. В случай, че глухонемите са сами и са в опасност, те нямат никакъв вариант да потърсят спасение. Раева разказа абсурдна история за нейна близка, която живее в чужбина. На нея й се наложило от САЩ да вика Бърза помощ за майка си в България.

Възрастната жена била глухоняма и единственият начин да извика линейка бил да изпрати SMS на дъщеря си в чужбина, че не се чувства добре. Депутатът заяви, че задължително трябва да има система, при която да се приемат сигнали и чрез текстови съобщения.

От Асоциацията на родителите на деца с увреден слух коментираха пред „Новинар”, че в Бързата помощ, полицията и пожарната трябва да се въведат видео телефони. Те трябва да имат и гласов преводач на жестомимичен език. По думите на председателя на организацията Мария Кърстева това е жизненоважно особено за болничните заведения.

Единственият начин децата и хората с такива увреждания да се свържат с болница е чрез SMS. В него трудно може да се обяснят точните симптоми на изпадналия в беда. С жестомимичния превод специалистите ще могат да поставят точна диагноза и да реагират правилно, добави Кръстева.

Източник: Ноември 2011. Бърза помощ и полицията остават „глухи” за изпаднали в беда глухонеми. НОВИНАР. 15 Ноември 2011.

http://novinar.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)