Българи първи в света излъчиха филм в Стратосферата

Българи станаха първите хора в света, излъчили филм в Стратосферата! Умален модел на киносалон бе изстрелян на 31 км. над земята в опит да бъде поставен исторически рекорд за първа прожекция в един от последните слоеве на земната атмосфера, определян като „ръба на космоса“.

След рекорда на Феликс Баумгартнер, България оставя и своята следа в покоряването на стратосферното пространство. Екип от български специалисти се заема с предизвикателството в началото на месец юли 2013 г. Младите учени от програма SPACE CHALLENGES започват работа по поръчка на JAMESON IRISH WHISKEY, които решават да вдъхновят бъдещите участници в кино конкурса за римейк на филм в 60 секунди като поставят световен рекорд за прожекция на най-голяма височина. Филмът, излъчен в Стратосферата, е римейкът на „BLADE RUNNER“ на британския режисьор и аниматор Филип Аскинс, победител в конкурса JAMESON EMPIRE DONE IN 60 SECONDS за 2013 г.

Проектът стартира с първоначална скица на летателен апарат, който се издига с помощта на балон от специален латекс, предназначен да издържа на ниските температури в Стратосферата. Конструкцията и осъществяването на мисията отнемат повече от три месеца. Летателният апарат е оборудван с бордови компютър, а умалена версия на киносалон е поставена в специално отделение. Самият киносалон е проектиран и изработен от монолитен блок смола на един от най-съвременните 3D принтери в университета на NASA в САЩ. За екран служи препрограмиран смартфон, вграден в стената на киното. Прожекцията на филма започва след преминаването на границата от 30 км. при външна температура от -40 градуса. На височина от приблизително 31 км. балонът, издигнал апарата достига своя максимален обем на разширяване. В този момент настъпва спукването, последвано от свободно падане на апарата до задействане на парашутната система.

Мисията е осъществена край Пазарджик, а приземяването на летателния апарат става в сърцето на Родопите където екипите го намират с помощта на проследяващата система на борда. Киносалонът и екранът са здрави и функциониращи, а мисията е напълно успешна. Феноменалният опит е записан от две бордови Full HD камери. Едната е прикрепена към външната обшивка на летателния апарат, а другата заснема прожекцията в киносалона. Авторите на проекта създават кратък документален филм, проследяващ развитието и реализацията на мисията. Уникалните кадри от ръба на космоса може да видите тук:

2_5

„МИСИЯ СТРАТОСФЕРНО КИНО“ е вдъхновяваща история за неограничените възможности на смелите, на онези, които винаги се стремят към големия успех. Конкурсът за римейк на филм в 60 секунди на JAMESON IRISH WHISKEY е уникална възможност за всеки млад кино мечтател в България да се докосне до магията на световното кино с посещение на големите награди на списание EMPIRE в Лондон.

За поредна година 20 държави се впускат в надпреварата за място на големия финал в Лондон през 2014 година. Филмовото състезание, впечатлило световната кино индустрия, е отворено за всеки талантлив режисьор, независимо от неговия опит и творческа ориентация – аниматори, последователи на дивите екшъни от 90-те, любители на специалните ефекти, снимащи за първи път ентусиасти и твърде „арт“ ориентирани поклонници на черно белите ленти ще преформатират култови филми в късометражни версии от 60 секунди.
Всеки, желаещ да се включи в предстоящата надпревара трябва просто да избере свой любим филм и да заснеме своя интерпретация в не повече от 60 секунди. Всички заявки се изпращат до http://www.jamesonempirediss.com до 20 януари 2014 г. Всяка валидна заявка, спазила всички правила на конкурса ще бъде поместена и в специалния канал в YouTube: youtube.com/jamesonempirediss, където ще може да бъде гледана от целия свят.

Източник:  Ноември 2013. Българи първи в света излъчиха филм в Стратосферата.  МЕНИДЖЪР.NEWS.  22  Ноември 2013.
http://www.manager.bg/

Leave a Reply

  • (will not be published)